“Psihoterapia Darwinista”  – Un studiu clinic randomizat de testare a unei interventii evolutioniste pentru depresie

Raport Stiintific. Program: IDEI/PCE. Cod proiect: PN-II-ID-PCE-2011-3-0230. Perioada: Octombrie 2011 – Decembrie 2011.

Psihologia evolutionista reprezinta, dupa cum profetic a enuntat Charles Darwin acum un secol si jumatate, încercarea de unificare a domeniului disparat si uneori contradictoriu al psihologiei, oferind o paradigma integrata si logica pentru stiintele mintii si comportamentului. Este o abordare care încearca sa explice capacitatile mentale ca fiind „adaptari” ce au o baza structurala neuronala modulara si sunt rezultat al selectiei naturale. Aceste module functionale sunt universale si servesc scopuri adaptative (de supravietuire si reproducere), pe care psihologii evolutionisti încearca sa le descopere si sa le înteleaga. Psihologia evolutionista este un domeniu tânar care are un drum lung de parcurs. Anumite aspecte ale fundamentelor ei teoretice, ca natura si specificitatea adaptarilor psihologice sau importanta diferentelor interindividuale, constituie înca obiecte legitime de dezbatere în rândul cercetatorilor. Pe de alta parte, multe din fundamentele ei sunt consolidate, oferind o paradigma metateoretica solida pe care sa se construiasca mai departe. În ultimele decenii, aceasta disciplina si-a demonstrat viabilitatea stiintifica de multe ori: o multitudine de comportamente si fenomene psihologice, ca preferintele sexuale si strategiile de selectie a partenerilor, anumite abilitati mentale, ca memoria, perceptia sau limbajul, etc., etc. au fost documentate empiric în acest cadru teoretic.

Un concept central in psihologia evolutionista il reprezinta fitness-ul. Conceptul de fitness in biologie este înteles bidimensional: 1) succes reproductiv masurat prin numar de urmasi si 2) ansamblul de trasaturi fizice si mentale care asigura succesul reproductiv al unui individ. Conceptul de fitness este fundamental în biologie, iar implicatiile acestuia în psihologia evolutionista sunt vaste. Proiectul de fata este centrat pe cresterea fitness-ului, in ipoteza ca acest lucru va duce la o ameliorare a simptomelor depresive. Într-o revizie majora a teoriei evolutioniste, William Hamilton, in 1964, a introdus conceptul de fitness incluziv, care rezolva dilema teoretica ridicata de universalitatea comportamentului altruist în conditiile în care acesta presupune alocarea de resurse în directii ce pot afecta negativ succesul reproductiv individual (de ex., energia consumata în mentinerea unor relatii amiabile cu fratii nu poate fi alocata îngrijirii propriilor copii). Hamilton a aratat ca altruismul fata de rudele de sânge este în interesul biologic al individului întrucât succesul sau reproductiv depinde si de succesul reproductiv al acelor rude. De exemplu, un individ are succes reproductiv egal daca are un fiu care îi poarta 50% din gene sau doi nepoti care îi poarta fiecare 25% din gene. Cu alte cuvinte, altruismul poate evolua în conditiile în care RB – C > 0 (R = gradul de rudenie dintre recipient si donor, B = beneficiile aditionale reproductive ale recipientului, C = costul reproductiv al actului altruist). Astfel, de la explicatiile fenomenologice ale comportamentului altruist întâlnite în psihologia sociala (ex., explicatie prin imitatie sau schimb social), prin conceptul de fitness incluziv si, mai apoi, prin teoria altruismului reciproc a lui Robert Trivers (1971), se ajunge la explicatii cauzale.

Proiectul de fata aplica aceste considerente teoretice la boala mentala, in particular la depresie. Studiul propune dezvoltarea unei interventii psihoterapeutice evolutioniste pentru depresie, a carei idee centrala este maximizarea subiectiva a fitness-ului, inteles in acceptiunea a doua de mai sus.

In perioada octombrie – noiembrie 2011, au fost realizate urmatoarele obiective preliminare ale proiectului:

– Recrutarea tuturor membrilor echipei necesari in primul an, care nu au fost trecuti nominal in aplicatia initiala. Echipa consta acum din cadre universitare si studenti doctoranzi, cu specializari in psihologie clinica si/sau psihologie evolutionista.

– Crearea infrastructurii tehnice si administrative necesare derularii proiectului in conditii optime. In acest scop s-au comandat calculatoare si software si s-au cumparat instrumentele psihologice necesare desfasurarii proiectului in anul II (de ex. s-a achizitionat SCID-ul si formele de administrare ale acestuia la 150 de subiecti). De asemenea s-au stabilit relatiile de raportare dintre membrii echipei si s-au alocat responsabilitatile principale a fiecarui membru al echipei.

– Crearea unei baze de date cu resurse si articole stiintifice relevante proiectului. In acest scop, s-a inceput constructia unei baze de date cu articole referitoare la scale de valoarea reproductiva. Aceste articole vor fi instrumentale in crearea unei scale de evaluare a fitness-ului.

– S-au tinut meeting-uri cu echipa al caror scop a fost clarificarea unor probleme administrative precum si discutarea unor aspecte teoretice relevante proiectului. In acest sens s-a analizat gradul de suprapunere dintre activarea comportamentala din cadrul interventiei CBT pentru depresie si interventia evolutionista propusa in acest proiect si s-au propus solutii preliminare.

– S-a inceput clarificarea aspectelor etice ale unei interventii evolutioniste pentru depresie si s-a decis ca interventiile generate in paradigma darwinista trebuie sa fie adaptate pe particularitatile fiecarui pacient. De exemplu, un pacient poate avea modalitati multiple de a-si creste fitness-ul, dar doar unele dintre acestea vor fi potritive intr-un cadru terapeutic.

– S-a inceput lucrul la manualul de terapie evolutionista, obiectul principal al proiectului in anul I, pe baza caruia se vor efectua interventiile terapeutice in anul II si III. In acest scop, studentii doctoranzi lucreaza la review-uri de literatura iar directorul de proiect este in contact direct cu consultantii pentru elaborarea strategiilor terapeutice si scrierea protocolului.

Copyright @ 2016 Darwinian Psychotherapy, All Rights Reserved